Geplaatst op
We leggen gemiddeld per persoon in Nederland zo’n 880 kilometer af met de fiets. Dat is ongeveer 2,5 keer de route van Groningen naar Maastricht! Het is veilig om te zeggen dat de fiets voor velen een belangrijk vervoersmiddel is in ons dagelijks leven. Een fiets gaat vaak ook meerdere jaren mee. Een goede fiets kopen is dus heel belangrijk. We helpen je met een aantal informatieve tips zodat je goed voorbereid naar de fietsenwinkel kan gaan.
Welke type fiets heb ik nodig?
Er zijn veel verschillende fietsen te krijgen. Het hangt af van je dagelijkse invulling welke type fiets het beste bij jou past. Daarnaast gaat het natuurlijk ook om het comfortabel kunnen fietsen. Wil je fietsen om dagelijks op school en werk te komen? Leg je daarbij dagelijks veel of lange afstanden af? Of wil je juist alleen maar touren of juist sportief fietsen? Voor elke invulling is een passende fiets te vinden. De meest voorkomende soorten fietsen zijn:
- Robuuste standaard stadfiets: gericht op simpelweg van punt A naar B te komen.
- Luxe stadfiets: gericht op het afleggen van grote afstanden
- Tourfiets: gericht op lange afstanden en sportieve houding
De belangrijkste fietsonderdelen
Een fiets kun je altijd nog personaliseren. Je kunt specifieke onderdelen op je fiets laten zetten om deze goed op jouw wensen af te laten stellen. Mocht je bijvoorbeeld twijfelen tussen twee soorten fietsen, laat de voordelen van beide fietsen samenvoegen.
Het stuur
Je kunt vaak kiezen voor een rechtop zit en een sportieve zit. Bij een hoog stuur kun je comfortabel op een eigen tempo rondfietsen en heb je een goed overzicht van alles wat om je heen gebeurt. Bij een sportieve zit word het stuur wat lager afgesteld en kun je een sportievere houding aannemen om bijvoorbeeld meer kracht te zetten en sneller te fietsen.
Hoogte van de fiets en juiste frameformaat
Het allerbelangrijkste is dat een fiets de juiste hoogte heeft die bij je past. Een verkeerde hoogte kan op den duur fysieke problemen met zich mee brengen. Je lichaam moet dan onnodig extra inspanningen verrichten. Een ongeschreven regel bij het kiezen van een juiste fietsframe is het volgende: twee derde van de lengte tussen je voet en je lies is de juiste framelengte.
Remmen
Een fiets moet natuurlijk goede remmen hebben. Je kunt kiezen voor een terugtrapram of handmatige remmen aan je stuur. Het is aangeraden om handremmen te kiezen, zo heb je meer controle tussen je voor en achterband en kom je eerder tot stilstand. Mocht je kiezen voor een tweedehands fiets, check dan altijd goed de werking van de remmen. Veiligheid voorop natuurlijk!
Ga voor een tweedehands fiets
Je hoeft natuurlijk niet altijd een spiksplinternieuwe fiets te kopen. Veel tweedehands fietsen zijn een prima invulling voor het dagelijkse vervoer. Wanneer je een tweedehands fiets koopt moet je uiteraard letten of alle fietsonderdelen nog wel goed zijn. Bij een fietsenmaker worden de meeste onderdelen voor een verkoop goed gecontroleerd. Koop je de fiets van een particulier via bijvoorbeeld online? Check dan zelf de fiets of deze nog goed functioneert. Het is dan aangeraden om deze alsnog door een fietsenmaker te laten checken voordat je de tweedehands fiets in gebruik neemt.